La topografia en les energies renovables

Sovint em preguntem perquè he englobat Topografia i Energies Renovables dins aquest mateix projecte. La resposta és molt senzilla; encara que semblin matèries molt diferents, tenen molt a veure.

Si es volen fer les coses bé i encara que hi ha gent que no ho creu necessari, abans de realitzar una instal·lació de qualsevol tipus d’Energia Renovable, seria necessari realitzar un estudi del terreny del tipus geològic i topogràfic. A part, per col.locar qualsevol sistema que sigui capaç de crear energia dissenyat per algun tècnic especialista necessita que també sigui replantejat al camp per un tècnic competent i posicionar-lo amb la màxima precisió possible, tal i com ha estat dissenyat. Si a més aquest tècnic té amplis coneixements sobre la instal.lació que està col.locant sobre el terreny encara molt millor.

 Per exposar alguns exemples:

 En energia hidràulica i sobretot en centrals hidroelèctriques a part de importància del recurs hídric, és important tenir un bon planell topogràfic per realitzar la descripció general del projecte, localització, superfície a ocupar per les instal·lacions, característiques bàsiques del terreny, descripció ambiental de l’entorn de l’emplaçament i de la resta de l’àrea d’influencia de la minicentral i les seves infraestructures. La representació topogràfica de la llera del riu en el tram d’estudi exigeix també realitzar mesures al llarg de varies seccions transversals perpendiculars a la direcció de la corrent que s’han de realitzar conjuntament amb les mesures de les variables hidràuliques.

 En Energia Eòlica i sobretot en parcs eòlics, tenir un bon tècnic per a controlar la cimentació d’un aerogenerador és molt important. Aquestes instal.lacions necessiten d’una obra civil considerable, sobretot per la gran cimentació que necessita i pel moviment de terres que s’hi realitza. Els camins d’accessos també son un punt a tenir en compte pel tema obra civil.

La perfecta orientació d’un aerogenerador també és imprescindible, ja que encara que siguin aerogeneradors de pas variable (màquines capaces de canviar la posició de les pales), o tinguin sistemes de regulació de velocitat, o que la góndola pugui girar, la cimentació està pensada o almenys ho hauria d’estar per suportar els vents mes predominants que ens haurà donat l’estudi del processament de l’informació del vent en forma de rosa dels vents. L’estudi previ del vent, del terreny i tenir un bon planell topogràfic de la zona on es vol instal.lar un aerogenerador o tot un parc eòlic és també imprescindible, sobretot per evitar després qualsevol problema imprevist.

 En energia solar fotovoltaica i energia solar tèrmica, sobretot en els seus vessants d’aplicacions solars tèrmiques de mitja i alta temperatura i les instal·lacions fotovoltaiques amb connexió a xarxa, necessiten també d’un bon enginyer tècnic en topografia per poder garantir el tenir un bon terreny aplanat i amb un bon planell de les dimensions reals del terreny per a realitzar el projecte d’instal.lació de les plaques en serie o parl.lel i el seu posterior replanteig a camp amb la màxima precisió i  garanties. Les tèrmiques de mitja i alta temperatura necessiten tenir una bona orientació també per garantir la màxima concentració de llum en un punt, tot i que alguns siguin mòbils.

En instal.lacions autònomes, també és necessari conèixer l’alçada d’un edifici per tema permisos, ombres, etc…o la seva perfecta orientació al sud o millor orientació calculada.

Això nomes per ER majoritàries, per ER minoritàries com (geotèrmia, marina) i per l’energia de la biomassa també és important tenir un bon tècnic amb coneixements topogràfics i d’Energies Renovables. Ho explicaré més endevant.

Anuncis

Quant a gestopvi

Enginyer Tècnic en Topografia i Tècnic Superior en Energies Renovables i Eficiència Energètica Gran experiència en Obra pública i privada, sobretot en aixecaments topogràfics, replantejos, anivellacions, cubicacions, perfils encaix i definició d'eixos en planta i alçat així com amplis coneixements en Energies Renovables i Eficiència Energètica (Biomassa, Solar Tèrmica, Fotovoltaica, Mini-eolica, Eòlica, Geotèrmia, hidràulica...gvSIG
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s