Cadastre i IBI

He trobat un article d’opinió molt interessant en el blog “¿Cuánto mide mi parcela? Sobre Cartografía y Delimitación de la Propiedad” de la Carmen Femenia-Ribera que tradueixo i resumeixo en el que crec són les parts més interessants i que hi estic 100% d’acord i que vull compartir amb tots vosaltres.

“Cal fer alguna cosa amb el tema de l’IBI i el Cadastre. En aquests moments de gravíssima crisi immobiliària, després del pagament de multitud de llicències urbanístiques als Ajuntaments i sense les noves construccions, l’única cosa que queda són les taxes municipals. Contínuament es poden veure als diaris anuncis sobre les pujades de les taxes d’escombraries, clavegueram, etc… d’un Ajuntament o un altre. Però…, l’impost que realment repercuteix més en les arques municipals és l’IBI. Puc assegurar que, abans que tot, no cal pujar l’IBI, sinó primer cobrar-ho a aquell que mai ho ha pagat. Molts som conscients de l’existència d’obres que s’han realitzat sense la corresponent llicència, i que encara no estan regularitzades; Però… Per què els Ajuntaments no controlen totes aquelles construccions no declarades en Cadastre? si es fessin números s’adonarien que realment és una font d’ingressos considerable. I això, bé poden assegurar-ho aquests Ajuntaments que si que s’han adonat. La pròpia Adreça de Cadastre disposa de les eines necessàries per detectar incidències (des d’horts solars, passant per basses de reg, piscines…). Però, malgrat el volum d’omissions detectades, no disposa del personal suficient per realitzar les inspeccions corresponents; feina que bé podrien ajudar a exercir els Ajuntaments si coneguessin la transcendència d’aquesta tasca.

Com he comentat abans, no és el mateix pujar l’IBI que cobrar-ho a aquell que ja ho esperava, perquè no ho havia pagat mai abans. Així que tenim el cas dels Ajuntaments “amb bona vista”, que ja estan regularitzant les noves altes o modificacions cadastrals, i els que encara no ho han fet. Si que puc dir que no és el mateix actualitzar tot el Cadastre (que costa més treball i diners; i que realment és el que s’hauria de fer, però en aquests moments el propi Cadastre, no tenen els mitjans suficients per a això) que donar d’alta totes aquelles omissions cadastrals. A les quals em refereixo són les construccions, fonamentalment urbanes, que són les que tributen més i que poden ajudar a salvar les arques municipals.

Puc assegurar que la inversió inicial per a la detecció d’aquestes omissions s’amortitza amb els resultats obtinguts.

Els Enginyers Tècnics en Topografia tenen a les seves mans els coneixements i els mitjans necessaris per localitzar aquestes alteracions; i a més realitzar tota la gestió cartogràfica i cadastral per regularitzar aquesta informació en la corresponent Gerència provincial del Cadastre.

Als Ajuntaments… no cal esperar més, s’estan perdent diners sinó s’actua ja. I em consta que molts ja ho estan fent.

Als ciutadans… a estalviar i preparar la informació per regularitzar i pagar el que tènia pendent de l’IBI.

Al Govern… més inversió en Cadastre, és base fonamental de l’economia i del bon desenvolupament del territori.”

Anuncis

Quant a gestopvi

Enginyer Tècnic en Topografia i Tècnic Superior en Energies Renovables i Eficiència Energètica Gran experiència en Obra pública i privada, sobretot en aixecaments topogràfics, replantejos, anivellacions, cubicacions, perfils encaix i definició d'eixos en planta i alçat així com amplis coneixements en Energies Renovables i Eficiència Energètica (Biomassa, Solar Tèrmica, Fotovoltaica, Mini-eolica, Eòlica, Geotèrmia, hidràulica...gvSIG
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s